Хто такий DevOps Engineer: обовязки, завдання та необхідні навички

Вона заперечує класичне твердження, що розробники повинні виконувати лише свої обов’язки й не цікавитись, наскільки успішним буде запуск продукту в продакшн. Також ця культура не передбачає пошук «більш винної» команди у разі невдачі. Це значить, що проблема, яка виникає — загальна, і кожен зацікавлений в її усуненні. Кількість вакансій для DevOps на відомих сайтах пошуку роботи зросла на 75%, а згадки про навички DevOps у соцмережах, таких як LinkedIn, зросли на 50%. Це підтверджує, що ринок DevOps буде розвиватися, а кадровий голод тільки збільшуватиметься. девопс вакансии І потрібно цікавитись DevOps-культурою загалом, оскільки це не лише технічні навички, але й підхід до розробки програмного забезпечення та забезпечення співпраці між розробниками та адміністраторами».

Карєра DevOps Engineer

Купуй передплатуз доступом до всіх курсів та сервісів

  • Також потрібне знання англійської мови, якщо замовник — не українська компанія.
  • Тобто DevOps ставали або розробники, або системні адміністратори з великим досвідом й одразу рівня Senior.
  • DevOps спеціалісти наразі мають одну з найвищих медіанних зарплат – 3500 USD, поступаючись SRE (одна з гілок DevOps), менеджерським та найвищим керівним посадам.
  • DevOps – досить цікавий та різнобічний напрямок, в якому знайти себе може кожен, хто вміє траблшутити і гратися як із кодом, так і з інфраструктурою.
  • І потрібно цікавитись DevOps-культурою загалом, оскільки це не лише технічні навички, але й підхід до розробки програмного забезпечення та забезпечення співпраці між розробниками та адміністраторами».

Потрібні навички роботи з файловою системою, сокетами, віртуалізацією, керуванням пам’яттю, введенням та виведенням, процесами. Знадобиться вміння роботи з терміналом на різних операційних системах. Так, багато сучасних компаній працюють у Linux-середовищі, тож буде потрібен досвід роботи з адмініструванням Linux та Bash-скриптами. Знання хоча б однієї з зазначених у карті мов обов’язкове. Звичайно, DevOps інженеру не треба мати рівень Senior у області розробки.

Карєра DevOps Engineer

Как пройти интервью на Middle+ DevOps Engineer: о чем спрашивают и на что обращают внимание

Ця технологія сприяє швидшому деплою програм, полегшує тестування і скорочує інтервал між написанням коду та запуском програмних застосунків. Кожен мікросервіс діє автономно та обслуговує певну бізнес-потребу. У порівнянні з традиційним монолітним додатком мікросервіси пропонують переваги модульності, масштабованості та безпеки. Тому не дивно, що в DevOps команди переходять на мікросервісну архітектуру, яку необхідно розуміти.

Безперервна інтеграція та розгортання (CI/CD)

Додаються нові можливості, деяким функціям надається статус застарілих, що потребує оновлення поточних скриптів та коду. Команда розробників надає програмне забезпечення команді адміністраторів, щоб ті, своєю чергою, запустили його в потрібний час на обладнанні компанії. Тобто адміністратори у прямому сенсі виконують запуск вручну, починаючи від підключення та налаштування та закінчуючи інсталюванням залежностей ПЗ через введення команд у консолі. А CTO & co-founder ITExpert Микола Клєстов (6+ років досвіду в IT та організації рекрутинг-процесів) розповів, які вимоги перевіряють у фахівців із DevOps на співбесіді.

Чим DevOps інженер відрізняється від системного адміністратора?

Також CI/CD допомагає полегшити співпрацю між розробниками та іншими командами, як-от тестувальники та спеціалісти з інфраструктури. В результаті цей підхід сприяє постійному покращенню програмного забезпечення і швидкому реагуванню на зміни в бізнесових та ринкових умовах. Будь-які процеси повинні відбуватися з певною метою, тому потрібно вміти чути стейкхолдерів, команди — і пропонувати для них цінність.

Це полегшує не тільки розроблення, а й процес випуску продукту, оскільки на релізі ПЗ матиме значно менше конфліктів і проблемних ситуацій. Це фундаментальна тема в роботі всіх, хто є дотичним до девопс, тому гарні знання CI/CD процесів обов’язкові. Запуск серверів, конфігурація програми, розгортання — за DevOps все має бути автоматизовано.

Девопс розробники використовують її для створення та налаштування CI/CD. Вона дозволяє виконувати дії після доставлення коду до GitHub-репозиторію, наприклад компіляцію, тестування і розгортання. Bash – це командна оболонка, в якій можна писати команди у Linux та Unix системах – їх виконуватиме ваша ОС (у Windows використовується PowerShell). А для того, щоб можна було запустити одразу декілька команд, можна написати спеціальний скрипт з послідовними інструкціями і просто запускати його через командну оболонку тоді, коли вам треба. Для тих, хто хоче дізнатися думку досвідченого System Engineer та DevOps спеціаліста стосовно DevOps кар’єри, радимо переглянути запис вебінару від Миколи Прокопенка.

Карєра DevOps Engineer

Дехто дотримувався думки, що DevOps Junior-рівня не існує, бо дуже великий поріг входження. Тобто DevOps ставали або розробники, або системні адміністратори з великим досвідом й одразу рівня Senior. DevOps-інженери забезпечують швидшу та надійнішу розробку програмного забезпечення, доставлення, покращення якості та задоволеність клієнтів. Відповідно, попит на фахівців у всьому світі лише зростатиме. DevOps інженерам потрібна англійська (бажано Intermediate та вище) для гарного розуміння технологій, з якими вони працюватимуть, читання мануалів і т.

Це досить непоганий результат як для поточного стану українського ІТ. Наприклад, для QA ця цифра становить 109.6, FrontEnd – 109.1, Java – 46.3, Node.js – 33.9, .NET – 32.2, Python – 26.4. Для цього найкраще підходить мова програмування Python, і її треба буде опанувати, аби спростити скриптинг та налагодити автоматизацію задач. Серед soft skills — комунікабельність, самомотивація, сильні аналітичні здібності, вміння швидко вчитися та розв’язувати проблеми — у протилежному випадку кар’єрний роадмап не працює. Згідно з дослідженням порталу DOU, зарплатня DevOps-інженерів здебільшого зростає швидше за доходи інших технічних фахівців. Крім того, Global Market Insights прогнозує зростання ринку DevOps з $7 млрд у 2021 році до $30 млрд 2028 року.

CI/CD (Continuous Integration / Continuous Delivery) – це підхід до розроблення ПЗ, який орієнтований на автоматизацію процесів розроблення, тестування та розгортання програмних змін. Цей підхід сприяє зниженню ризику помилок та покращенню якості програмного забезпечення, а також швидкому впровадженню нового функціоналу. Вато знати принципи роботи операційних систем, концепції побудови мережі, стандарти POSIX.

Він працював із Depositphotos, Emerson, Ring та іншими компаніями, зокрема консультував і щодо пошуку DevOps-інженерів. Scrum – методологія розроблення ПЗ, яка відноситься до гнучких (Agile). Circle CI та GitLab CI можна наділити такими ж характеристиками – вони дозволяють налаштувати CI/CD.

Ми запитали DevOps Engineer з 15-річним досвідом Олексія Кудрю, що таке DevOps і чому ці практики змінюють світ розробки вже зараз. Також обговорили, чим займається девопс інженер і що потрібно знати, щоб ним стати. Бонусом додали корисні посилання на книги, канали та професійні спільноти в соцмережах. Відповідно, DevOps Engineer – це інженер, який використовує навички як з царини розроблення, так і зі сфери експлуатації та операційної підтримки. По суті, він підтримує розроблення, деплоїть продукт (запускає на сервері, хостингу) та тестує його працездатність, а також підтримує середовища, де розташовано задеплоєний продукт.

Вибирай свій варіант підписки залежно від завдань, що стоять перед тобою. Але якщо потрібно пройти повне навчання з нуля до рівня фахівця, краще вибирати Базовий або Преміум. А для того, щоб вивчити 2-3 нові технології, або повторити знання, готуючись до співбесіди, підійде Пакет Стартовий. GitHub Actions – інтегрована з GitHub служба автоматизації.

Продовжуючи, ви приймаєте правила сайту та політику конфіденційності. Средняя зарплата DevOps опытного уровня (Middle+) составляет $5500. В целом «температуру по зарплатам» можно посмотреть на DOU. DevOps спеціалісти наразі мають одну з найвищих медіанних зарплат – 3500 USD, поступаючись SRE (одна з гілок DevOps), менеджерським та найвищим керівним посадам. Саме об’єднання зусиль спеціалістів обох напрямків і дало життя новій спеціальності, яка знаходиться на стику двох ІТ-стихій – DevOps Engineer.

DevOps інженеру треба розумітися на специфіці розробки, тонкощах адміністрування і тестування. Методології розроблення ПЗ, котрі є фундаментальними в роботі девопс спеціалістів, оскільки вони визначають засади, на яких базуються усі процеси в команді. Станом на середину 2023 року DevOps інженери в Україні входять до трійки спеціалістів з найвищою зарплатою. Середній рівень становить $3500 та має тенденцію до підвищення.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/